Dag 19 - 21
18 augustus 2025 - Drachten, Nederland
Dag 19 12-8-2025
Hej!
Overal in Zweden zie je bordjes met LOPPIS erop. Eigenlijk niet meer dan een kringloopwinkel, maar dan bij de mensen thuis. In een schuurtje hebben ze dan wat ouwe meug hangen, liggen of staan. De Zweden zijn er gek op, zo ook de uitbater van ons huisje waarschijnlijk. Het interieur was nog wel heel, maar een ongelooflijke oude bende. Rolgordijn voor het raam waar je niet te hard aan moest trekken anders had je de stukken stof in je handen. Een bank waar je zover in wegzakte, dat je buikspieren aardig op de proef werden gesteld om er überhaupt weer van af te komen. Keukengerei waarbij je denkt, mhaw gebruik ik maar even niet. Het ziet er gewoon allemaal wat “skarrig” uit. Bedden liggen goed, afgebakende tuin met staand zeezicht voor Luna en een badkamer met regendouche, dat dan weer wel. Parkeren naast de tuin, maar wel Russisch roulette om er vandaan te komen. De ochtend begon met een buiten ontbijtje in de tuin, waarna we in de auto zijn gestapt op weg naar Ales Stenar, de Zweedse Stonehenge. Deze megaliet gelegen bij Kåseberga is één van de grootste Vikingmonumenten van Zweden. Er staan 59 keien en de geleerden zijn er nog steeds niet uit waar het voor heeft gediend. Een deel van de onderzoekers denkt als grafmonument en een deel denkt meer aan een astronomische klok. Tja voor mij waren het gewoon een paar keien en navragen kunnen ze het ook niet meer. Het heuvelop loopje er naartoe was wel leuk en het uitzicht boven nog beter. Vanwege de gunstige wind is het daar een walhalla voor paragliders. Volgens mij heeft iedereen zich daar meer aan lopen vergapen dan de stenen, die waarschijnlijk vaker op de foto zijn gekomen. Bij het haventje aan de voet van het loopje hebben we samen met een heleboel anderen de fish and chips lunch genuttigd. Was ook prachtig weer, dus dan ziet alles er ook meteen een stuk mooier uit. Zal ons niet verbazen, dat de tentjes die daar zitten dezelfde eigenaar hebben. Je moet daar echt bewust heen rijden of je boot in het haventje aanleggen. Daalders mooi plekje. Meer dan dit hebben we vandaag niet gedaan, lekker.
Till nästa gång
Dag 20 13-8-2025
Hej!
Marja en ik dachten vanmorgen vroeg laten we eens gek doen, zwemmen in de zee. Het water was me toch ijskoud!! Ook mijn grote vriend trok zich terug en ik gaf ‘m groot gelijk. Luna stond vanaf de kant maar te blaffen en te blaffen, niet wetende hoe met deze situatie om te gaan. Zeewater heeft ze eigenlijk een hekel aan en dan staan de beide baasjes daar ineens in. Niet gedacht, maar ze is zo waar het water een heel klein stukje ingelopen. Zo koud als het water was, zo warm was het qua temperatuur vandaag. Franse hitte, zoals we dat vroeger op de camping van Brissac hadden. We hadden het plan om te gaan wandelen bij Fyledalen, een vallei, een natuurreservaat en tevens Natura 2000 gebied. Bijnaam, de Zweedse Grand Canyon met een mooie flora en fauna, maar het was zo bizar heet, dat we onszelf en Luna het wandelen hebben afgeraden. Ze heeft nog even in de plons aldaar gelegen, maar meer energie zat er bij haar ook niet in. Toeristisch teruggereden, want gedurende autoritjes met de kop uit het raam hangen is toch de favoriete auto-activiteit van Luna. De omgeving is weer heel anders dan de andere gebieden waar we zijn geweest. Het zijn hier megagrote heuvelachtige langgerekte velden met graan, graan en graan. Zo nu en dan mais en gras. We hebben nog wel edelherten gezien, maar helaas te ver weg voor een fatsoenlijke foto. Tijdens dit ritje, maar eigenlijk geldt dat voor alle plekken waar we zijn geweest, geen bakker, slager of groenteboer te bekennen. Er zal hier wel geen afzetmarkt zijn vanwege de dunbevolkte gebieden of we zijn gewoon zo blind als een paard. Rest van de dag lekker bij het huisje gezeten. Een echte “ik wordt loom en sloom dag”. Zelfs eten klaarmaken hadden we geen zin in, dus eten besteld bij Max (Zweedse McD) via Thuisbezorgd Zweden.
Till nästa gång
Dag 21 14-8-2025
Hej!
Zweden hebben we vandaag achter ons gelaten. Als eerste reden we over de Øresundbron (brug bekend van de Netflix-hit The Bridge). Deze brug met boven een autosnelweg en onder een spoorweg is 16 kilometer lang en ligt voor de helft in Zweden en voor de helft in Denemarken. Deze prachtige brug kun je mooi van tevoren boeken, dus verder geen oponthoud. Het onderhoud zal ook het nodige kosten, maar er worden hier de nodige kronen binnen geharkt. In Denemarken heb je dus ook nog de Grote Beltbrug (oftewel Storebæltsbroen). Ook voor deze 18 kilometer lange brug moet je betalen en dat blijft voor sommigen een heel gedoe. Net zoals in de supermarkt stonden wij uiteraard in de verkeerde rij. Links en rechts scheurden de auto’s weg, behalve uit onze rij. Meer dan kaart er tegenaan, op bonnetje drukken, pakken en weer gaan met die banaan is het niet. Bij deze bleef de slagboom heel lang liggen. Toen blijkbaar eindelijk het licht was aan gegaan en de slagboom omhoog ging gebeurde er nog niks. Wellicht moesten ze toen de administratie nog bijwerken…….De reis naar Padborg verliep volgens planning. Drukte viel mee alleen Luna begon ineens te piepen en enorm te hijgen. Wij een parkeerplaats opgezocht, was ze aan de schijterij, vandaar dus ook het gepiep. Ze heeft zich weer even uit kunnen leven, even bij kunnen komen, waarna we de reis voor het laatste stukje konden vervolgen. Mooi op tijd waren we al in ons best wel grote vrijstaande huis. Die mensen waren daar waarschijnlijk al een tijdje niet geweest, want het was er bloedheet. Om die hitte een beetje te ontlopen zijn we na het uitpakken naar Flensburg gereden, net over de grens op ongeveer 10 minuten rijden. Marja naar de DM drogisterij voor goedkope douchespullen en ik met Luna wachten in een gratis parkeergarage. Daarachter lag een soort van parkje, dus ik daar met haar naartoe. Loopt daar een soort van tuinschoonmaker, die veel weg had van de enge conciërge Argus Vilder uit de Harry Potterreeks. Was in een slakkentempo wat papiertjes aan het grijpen, maar dan met zo’n geheimzinnige brrrrr blik. Nodigde in ieder geval niet uit om daar lang te blijven. Padborg zelf is verder niet zo heel bijzonder. Het meest opvallende is, dat het eerste wat je in de plaats tegen komt (vanaf de Duitse kant) is een niet te missen grote sexshop. Bij de aardige mensen van Padborg Pizza heb ik ons eten opgehaald en dit hebben we in de achtertuin opgegeten, want in huis was het uiteraard nog steeds niet te wezen. Buiten beide lekker gecomputerd, maar de warme nacht kwam steeds dichterbij.
Indtil næste gang
Dag 22 15-8-2025
Hej!
Zoals verwacht door de hitte in huis beroerd geslapen en we hadden ook zoiets van hoe eerder weg, hoe beter. Half 9 reden we dus al weer en de reis ging wederom voortvarend. Bij Hamburg, Bremen en Oldenburg kort oponthoud gehad door 5x Baustelle, maar voor de rest niets. Bij de grens (Duitsland in) stond wel een lange rij. En dan zitten de drie weken er zomaar weer op. Zweden is een mooi groot land met vele meren en in de zomer prachtig voor wandelaars, vogelaars, vissers en sporters. Je hebt er drukkere gebieden, maar ook een heleboel plekken met nog ongerepte natuur. Wij hebben zoveel mogelijk proberen te ontdekken en dat is ons goed bevallen.
Tot volgend jaar.

Aan alles komt helaas een einde, maar wel 1 met mooie foto’s😊