Dag 4: Mérida + Moheda Alta + steppen van Zorita
16 april 2025 - Alcuéscar, Spanje
Vanmorgen was ik al vroeg wakker (6:15 uur) en heb ik een inhaalslag gemaakt voor het blog. Ik begrijp wel dat Ino 's avonds niet altijd meer zin heeft om eraan te werken. Daarom heb ik vanmorgen snel de blogpost van gisteren geplaatst, zodat ik later vandaag de gebeurtenissen van vandaag kan delen.
We deden het rustig aan en vertrokken rond 9 uur naar Mérida, een stadje met een enorme Romeinse geschiedenis. Het ligt aan de Guadiana rivier en werd in 25 v. Christus gesticht door de Romeinse keizer Augustus en heette in die periode Eremita Augusta. Bij deze rivier ligt bij de Romeinse brug een stadspark. Hier hebben we vele soorten reigers gezien: blauwe reiger, kleine zilverreiger, koereiger, kwak, en ook lepelaar, zwarte ibis, aalscholver en wilde eend. In het park zelf waren veel soepganzen en zongen groenlingen en Europese kanaries. En een brug betekent altijd zwaluwen en andere vogels, huiszwaluwen en rotsduiven in dit geval. Wij hebben hier niet erg lang gestaan, want alles vloog af en aan om nesten te bouwen of zelfs jongen te voeren (zwarte ibis), dus geen oog voor de fotograaf aan de kant die naar harte lust kon knippen.
We bleven in de stad, waar ik graag wat cultuur wilde opsnuiven. Ons bezoek ging naar de Acueducto de los Milagros, een indrukwekkend Romeins aquaduct gebouwd in de 1e eeuw na Christus. Dit bouwwerk maakt deel uit van het archeologische ensemble van Mérida, dat door UNESCO is uitgeroepen tot Werelderfgoed. Hoewel slechts een deel van het aquaduct behouden is gebleven, blijven de 38 bogen en pilaren, tot wel 25 meter hoog, imposant. Zoals verwacht, hadden ooievaars en duiven hun nesten op de bogen en pilaren. Onder de bogen was een slootje. Hier waren zwarte ibissen en oeverlopers aan het foerageren. Ook zagen we familie schildpad en familie wilde eend.
Daarna vond Marc het wel genoeg geweest. We kochten broodjes bij de Aldi en tankten voor EUR 1,399 de liter. Daarna gingen we op weg naar Finca La Moheda Alta, een uur rijden verderop. Dit is een oude dehesa met omringende landbouwgebieden, zowel graanvelden als rijstvelden. Volgens de Crossbill Guide konden we hier bijeneters, hoppen, blauwe eksters, roodkopklauwieren en zelfs de groene tongorchis vinden. Helaas bleef het resultaat teleurstellend: tijdens een wandeling van 5 kilometer langs drie vogelkijkhutten zagen we slechts één kneu, één blauwe ekster, één havikarend en een paar bijeneters op grote afstand. Wat wel leuk was, was het thuisbrengen van een vogelgeluid dat we onderweg steeds hoorden: het bleek een kwartel te zijn. Met zijn bescheiden formaat van ongeveer 20 cm was hij helaas onzichtbaar in het hoge gras.
Aangezien het nog maar halverwege de middag was, besloten we nog een poging te wagen op de steppen om de grote en kleine trap te scoren, evenals zandhoenders. De steppen van Zorita lagen op de route naar huis. Vanaf Campo Lugar is het een korte route van 9 kilometer. Het is echter een van de plaatsen waar de kans op een grote trap groot is. In deze steppen broedt een relatief klein aantal grote trappen maar die laten zich bijna altijd zien. Vanaf de weg heb je een goed overzicht over de omgeving. Wij waren benieuwd.
En met succes! We hebben zowel de grote als de kleine trap gezien. Beide zagen we eerst vliegend, en de grote trap ook na de landing, hoewel op grote afstand. Als de grote trap niet was gaan vliegen, hadden we ze waarschijnlijk helemaal niet gezien. We zochten specifiek naar een vogel van ongeveer één meter hoog, maar vanwege de afstand vertekende het beeld. De optische illusie speelde ons parten, maar we waren blij met het resultaat!
Op weg naar huis zagen we ook nog een eerstejaars kraanvogel en een paartje rode patrijzen. Toen we thuis kwamen heeft Marc direct de Spaanse houtkachel aan gedaan, want ondanks dat het overdag stralend weer was, koelt het 's avonds best af. Na het eten zat de hop weer even in de tuin. Uiteindelijk was het, ondanks de teleurstelling in de dehesa, toch een geslaagde dag.
Bijzonder soorten gezien: Zwarte ibis - Rotszwaluw - Kwartel(geluid) - Blauwe ekster - Havikarend - Scharrelaar - Kleine trap - Grote trap - Kraanvogel - Rode patrijs - Hop.
¡Buenas noches y hasta mañana!
Henny:16 april 2025Wat een leuk verhaal Marja een aardigheid om te lezen en wederom prachtige foto’s veel plezier nog 😘
HA:16 april 2025Weer geweldige foto's Marc, vooral die Scharrelaars die Marja boven jullie reisverslag geprojecteerd heeft, een geniaal plaatje! HA
Diana:17 april 2025wat mooi gedetaileerd allemaal, prachtig. Ik houd er van. Prachtig weer ook.
Ino:18 april 2025Als je dit leest heb je het idee, dat jullie er weinig voor hoeven te doen. Als jullie naar links kijken zijn er vogels en de andere kant op idem dito. Derhalve een uitstekend vogelgebied en de foto's blijven mooi.